V dávnych dobách, keď sme ešte vydávali zborový časopis Skautoviny, bola v ňom aj rubrika o varení a receptoch. Vždy niečo zaujímavé a chutné. Receptíky vyberala a celú rubriku varenia mala na starosti sestra Eliška. Raz sme uverejnili recept na zlepované perníčky. Našu maminu vtedy recept zaujal, skúsila upiecť a boli také dobré, že ich pečie dodnes, a to aj viackrát do roka. Do svojej kuchárky si ho prepísala ako Perníčky od Elišky, a tento fajnový receptík Vám teraz prinášam…
Suroviny:
- 1kg hladká múka špeciál 00 extra.
- 0,5kg práškový cukor
- 250g orechy mleté
- 250g medu
- 3 ČL sódy bikarbony
- 2 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 6 PL oleja
- 5 vajec
- 2 PL kakao
- Lekvár na zlepenie
- Čokoladová poleva (nemusí byť)
Postup:
Všetky suroviny zmiešame dokopy a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme postáť 1 deň v chladničke. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska, alebo obdĺžniky, podľa toho aký tvar perníčkov chceme mať. Vykrojené perníčky poukladáme na plech na sucho bez mastenia na pečúci papier alebo fóliu s väčšími medzerami aby sa pri rozliatí nespojili. Pečieme vo vyhriatej trúbe na 180°C asi 5-8 minút. Po vychladnutí perníčky opatrne dáme dole z papiera, a zlepíme ich lekvárom. Nakoniec môžeme ešte poliať čokoládou.
Perníčky po chvíli nasajú vlhkosť z lekváru a sú mäkučké – výborné ku káve, čaju, na posedenie s kamarátmi, rodinou ale aj na takom výlete sa budete zalizovať 🙂
Na záver chcem poďakovať Eli, ktorá tento fajnový receptík zverejnila kedysi v Skautovinách a zdravím ju do ďalekého Mexika, ako aj mamine, ktorá tieto perníčky pravidelne vypeká 🙂


