Kategórie
Zaujímavosti

Skautské zaujímavosti – saláma Schaner SKAUT

Vedeli ste že v minulosti sa v trenčianskom mäsiarstve Schaner vyrábala aj saláma určená pre Skautov. Dobová plechová reklamná tabuľa na túto zaujímavosť poukazuje. Niečo z histórie tohto mäsokombinátu sa dočítate v článku….

Niečo z histórie: Továreň na spracovanie mäsa Rudolf Schaner
Firmu založil v roku 1894 Rudolf Schaner starší. Firma začínala v budove poniže mestskej veže, na terajšej Sládkovičovej ulici. Zakladateľ firmy Rudolf Schaner starší s úspechom vyvážal svoje údeniny do Viedne, Budapešti a iných veľkých miest vtedajšej monarchie. Po prvej svetovej vojne prevzal otcov podnik Rudolf Schaner mladší. Už v r. 1924 mal továreň na Ďurčekovej ul. 186. V r. 1928 postavil rozsiahle výrobné priestory (budovy aj voľné dláždené plochy na spracovanie mäsa) na Hornom Šanci s trojposchodovou budovou na rohu Ďurčekovej (teraz Braneckého) ulice a Horného Šanca. Na Sládkovičovej ul. 60 však naďalej existovala predajňa. V rokoch 1938 – 1939 priestory rozšíril prístavbou na Ďurčekovej ulici smerom k stredu mesta. To sa už jednalo o naozajstnú veľkovýrobu s mnohými zamestnancami.

Továreň okrem vlastnej mäsovej výroby usporiadanej do výrobných liniek mala ako jedna z prvých na Slovensku stroje na vákuovanie a uzatváranie konzerv, vlastnú varňu, rozsiahle chladiarne na 300 bravov alebo 100 kráv, a expedičnú baliareň a sklady, výťah, vlastnú údržbu strojov, kotolňu so strojovňou, parné vykurovanie, zabudovanú vežovú transformačnú stanicu, park nákladných aj osobných automobilov (s firemnými reklamami) vrátane vlastného benzínového čerpadla. Továreň mala murovaný komín, ktorý sa zachoval až do súčasnosti. V roku 1930 továreň za týždeň spracovala do 500 prasiat a do 150 kráv, pracovalo v nej 50 robotníkov a denne expedovali výrobky tri nákladné autá. Svoje miesto vo firemnej politike mala aj starostlivosť o zamestnancov, pre nich mala firma závodnú jedáleň, aj hromadnú ubytovňu.
Rudolf Schaner bol členom Klubu československých turistov, a jeho členom poskytoval 5% zľavu.
V roku 1943 okrem Rudolfa Schanera je zaregistrované aj mäsiarstvo Karola Schanera. Schanerove mäsové výrobky boli dobre známe aj mimo Trenčína. Ich sortiment bol naozaj široký: údeniny, lahôdková šunka, trvanlivá uhorská saláma Schaner; cigánska, rascová a papriková pečeň, kabanosy, čajová slanina, čierna anglická slanina, pečené čierne moravské boky, lososové mäso, v Nemecku obľúbené mestské salámy a „draždianky“, vykladané rolády, Schanerove čajovky, české a žemľové jaternice, krvavnice; vínne, smotanové, cesnakové a citrónové klobásy, ale aj široký sortiment konzervovaných výrobkov: husie a pečienkové paštéty, plnená paprika, teľacie a bravčové prírodné rezne, guláše, srňacina, koložvárska kapusta.

V čase svojho najväčšieho rozmachu mala firma sieť vlastných obchodov. Len v Trenčíne boli hneď tri: na Sládkovičovej ulici č. 4 (pri mestskej veži, kde firma kedysi začínala; v r. 1924 sa uvádza obchod na Sládkovičovej 60), druhý bol na rohu Ďurčekovej ulice a Horného Šanca (na rohu budovy továrne), tretí pri zákrute Tyršovej (od roku 1939 Bratislavskej) cesty. Ďalšie obchody mala firma mimo Trenčína: V Novom Meste nad Váhom, v Trenčianskej Teplej, v Piešťanoch, v Uherskom Brode, Topoľčanoch, Nitre, Leviciach, Žabokrekoch nad Nitrou. Ďalej mal továrenské sklady v Banskej Bystrici, Turčianskom Sv. Martine a Hlohovci.
Firma Schaner zanikla krátko po druhej svetovej vojne znárodnením, ale výroba v továrni pokračovala v národnom podniku Západoslovenský mäsopriemysel.  Krátko po r. 1989 výrobu zastavili, budovy na Hornom Šanci stavebne prispôsobili a využívali na rôzne obchody a reštaurácie.

Zdroj historického zhrnutia:  Priemysel v Trenčíne http://www.trencan.6f.sk

Pridaj komentár